Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Sifra - Woensdag 20 Maart 2024

  Onderhoud van RVS tuinmeubelen

  Roestvast staal, een materiaal dat we vaak terugzien bij de stevige onderstellen van tuinstoelen en hangstoelen. Maar wat maakt staal zo geschikt voor deze toepassingen? Laten we eens dieper ingaan op de eigenschappen van staal en met name op het bijzondere roestvast staal, ook bekend als RVS.

  Wat is RVS?

  Roestvast staal is een type staal dat bestand is tegen corrosie en roestvorming. Dit komt door de toevoeging van chroom aan het staal, wat een beschermende laag vormt tegen oxidatie. Stalen tuinmeubelen die zijn vervaardigd uit roestvast staal hebben daarom een langere levensduur en vereisen minder onderhoud dan gewoon staal. Het gebruik van RVS voor tuinmeubelen zorgt ervoor dat ze bestand zijn tegen de elementen en hun esthetische uitstraling behouden, zelfs bij langdurige blootstelling aan zonlicht, regen en andere weersomstandigheden.

  Hoewel "RVS" soms wordt geïnterpreteerd als "roestvrij", is de correcte term "roestvast staal". Dit komt omdat RVS niet volledig ongevoelig is voor roest, maar eerder bestand is tegen roest en corrosie in vergelijking met gewoon staal. De chroomoxide-laag op het oppervlak van RVS voorkomt echter grotendeels roestvorming, vandaar de term "roestvast".

  Heb jij tuinmeubelen van gewoon staal en ben je benieuwd hoe je deze het beste kunt onderhouden? Meer weten over staal? Lees de blog over onderhoud van stalen tuinmeubelen.

  De kenmerken/eigenschappen van RVS

  Er zijn een aantal kenmerken die staal tot een populair materiaal maken voor tuinmeubelen:

  • Hard, robuust en tijdloos;
  • Is gemakkelijk te onderhouden;
  • Biedt een sterke en stabiele constructie voor langdurig gebruik.

  Hoe onderhoud je RVS?

  Het onderhoud van RVS tuinmeubelen is essentieel om hun glans en levensduur te behouden, vooral omdat ze voortdurend worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Gelukkig kan RVS van nature goed tegen corrosie en roest, maar regelmatig onderhoud is nog steeds nodig. Het onderhoud van stalen tuinmeubelen, vooral die van roestvast staal, is relatief eenvoudig. Bij eventuele roestvorming is het aan te raden het oppervlak snel te behandelen door roest te verwijderen en een beschermende coating aan te brengen, om de levensduur te verlengen. 

  RVS tuinmeubelen schoonmaken

  Het onderhoud van RVS tuinmeubelen is relatief eenvoudig. Volg onderstaande tips om je RVS tuinmeubelen mooi te houden.

  Do's: Maak een sopje met warm water en een beetje groene zeep. Gebruik een zachte spons of doek om de tuinmeubelen grondig af te vegen met deze oplossing. Dit helpt om vuil, vlekken en vettige resten te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kun je een speciale roestvrijstalen reiniger gebruiken. Dit zal helpen om de glans van het RVS te herstellen en het oppervlak te beschermen.

  Dont's: Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of harde borstels, omdat deze krassen en beschadigingen kunnen veroorzaken. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel of ammoniak, omdat deze de beschermende afwerking van het materiaal kunnen beschadigen. Gebruik ook geen hogedrukreiniger bij het schoonmaken van RVS tuinmeubelen, omdat de krachtige straal water schade kan veroorzaken.

  Ons advies voor in de winter

  Voor de wintermaanden raden wij sterk aan om een beschermhoes aan te schaffen. Omdat roestvorming een natuurlijk proces is als gevolg van weersomstandigheden, is het helaas nooit volledig te voorkomen en valt dit dus ook buiten de garantie.

  Wanneer je meubel uiteindelijk toch roest vertoont, adviseren wij een metaallak aan te schaffen om hiermee het roestproces te stoppen.

  Bekijk ook onze andere onderhoudstips:

  Bekijk onze stalen tuinmeubelen

  Vers van de pers

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »