Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Rick - Woensdag 17 Maart 2023

  Onderhoud van teakhouten tuinmeubelen

  Veel loungesetsen tuinstoelenhebben teakhouten details, zoals de armleuningen. Ook zijn er veel mooie tafelsdie een teakhouten blad hebben of zelfs volledig gemaakt zijn van de houtsoort.

  Wat is teakhout?

  Teakhout staat bekend als één van de sterkste en duurzaamste houtsoorten. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor tuintafels omdat de houtsoort goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Teakhout valt onder duurzaamheidsklasse 1 en kan 25 jaar of langer meegaan. De houtsoort kenmerkt zich door zijn robuuste uiterlijk en lange levensduur. Slijtage bij gebruik is minimaal en dit maakt het materiaal zeer geschikt voor in de tuin. Naast de ideale eigenschappen van teakhout, wordt het vaak gezien als een enorm mooie houtsoort met een natuurlijke uitstraling.

  De kenmerken/eigenschappen van teakhout

  We hebben nog een aantal belangrijke eigenschappen voor je op een rij gezet:

  • Teakhout is sterk en compact;
  • Weerbestendig en onderhoudsvrij;
  • Het draagt een natuurlijke en levendige uitstraling;
  • Grove nerf met sierlijke uitstraling.

  Hoe onderhoud je teakhout?

  Teakhout kan indien gewenst zonder onderhoud het hele jaar buiten blijven staan, maar je kan er ook voor kiezen om de houtsoort wel te behandelen. Wil je natuurlijke vergrijzing tegengaan en de originele kleur van het teakhout behouden? Dan adviseren wij om de teakhouten meubel te behandelen met Teak Cleaner en Teak Olie van Hermadix. Behandel de tafel minimaal één keer per jaar voor een optimaal resultaat. Bij aankoop van een teakhout tuinmeubel hoeft alleen maar de teakolie gebruikt te worden. Na het eerste jaar van gebruik kun je de teakcleaner gebruiken om de tafel te reinigen. Smeer de horizontale delen meermaals per jaar in met de TOFF teakolie zodat je altijd optimaal van jouw tafel kunt genieten.

  Als je ervoor kiest teakhout niet te behandelen, kies je ervoor om de tafel een natuurlijke uitstraling te geven. Het materiaal zal dan na verloop van tijd een grijzere kleur aannemen. Dit is een natuurlijke reactie van kalk dat in het hout zit en is niet schadelijk voor het hout.

  Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

  We hebben een stappenplan opgesteld voor het schoonmaken van je teakhouten tuinmeubelen:

  1. Maak je tafel goed nat met de tuinslang en zorg dat deze helemaal doorweekt is;
  2. Het beste is om de Teak Cleaner van Hermadix te verdunnen met schoon water. Houdt hiervoor de verhouding 1 deel Teak cleaner en 3 delen water aan;
  3. (Alternatief: vul een emmer met warm water en meng dit met een beetje groene zeep en zes eetlepels soda);
  4. Drenk je harde borstel of schuurspons in de emmer en gebruik deze vervolgens om de tafel te schrobben. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je in de lengterichting van de houtnerf schrobt;
  5. Spoel na het schrobben de tafel af met de tuinslang.

  En klaar! Je teakhouten tuinmeubel is nu schoongemaakt en klaar om weer te schitteren in je tuin.

  Ons advies voor in de winter

  Teakhouten tuinmeubelen zijn robuust en eenvoudig te onderhouden, dankzij hun natuurlijke weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. Tijdens de winter is het belangrijk om regelmatig vuil en bladeren te verwijderen met een zachte borstel of vochtige doek. Teakhout bevat van nature oliën die beschermen tegen uitdroging, en het gebruik van teakolie ondersteunt dit proces, waardoor de originele glans behouden blijft.

  In tegenstelling tot veel andere tuinmeubelen hebben teakhouten meubelen geen beschermende hoes nodig tijdens de winter. De natuurlijke eigenschappen van teakhout maken het bestand tegen vocht en schimmel, waardoor extra bescherming overbodig is. Wij raden echter aan om direct contact met de grond te vermijden; dit is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen.

  Wij adviseren de tuinmeubelen tijdens de winter binnenshuis op te slaan; dit verlengt de levensduur van teakhouten meubelen, omdat ze worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de staat van het hout en het aanbrengen van teakolie indien nodig, draagt bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de meubelen gedurende vele seizoenen.

  Bekijk ook onze andere onderhoudstips:

  Bekijk onze teakhouten tuinmeubelen

  Vers van de pers

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »