Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Chenoa - Maandag 29 Maart 2024

    Cottage (Engelse) tuinstijl

    De cottage garden stijl of cottage tuinstijl komt oorspronkelijk uit Engeland: vroeger waren cottages kleine huisjes waar boerenarbeiders woonden, vaak met een stukje land erbij. De bewoners gebruikten dit land vaak als moestuin met fruitbomen, kruiden, groenten en bijenkorven en voor kleinvee zoals kippen en varkens. Hier en daar werden ook bloemen geplant. Tegenwoordig denken mensen bij een cottagetuin vaak aan de pittoreske rietgedekte huisjes op het Engelse platteland, omgeven door weelderige borders vol bloemen. Maar mocht je geen rietgedekt huis hebben, kun je gelukkig ook gewoon een prachtige cottagetuin creëren.

    Kenmerken van de cottage tuinstijl

    1. Overvloed aan bloemen: Een van de meest opvallende kenmerken van cottage gardens is de weelderige bloemenpracht. Kleurrijke bloemen worden vaak geplant in losse, weelderige arrangementen. Welke bloemen perfect om een cottage tuin passen, tippen we je verderop in deze blog.
    2. W van weelderig: Cottage gardens stralen een ontspannen en informele sfeer uit. Strakke hagen en formele borders zie je er niet terug, maar juist kronkelende paden en willekeurige plantplaatsing, waardoor de tuin een natuurlijke uitstraling krijgt.
    3. Mixen maar: In plaats van gescheiden zones voor bloemen, groenten en kruiden, worden in cottage gardens verschillende soorten planten met elkaar gemengd. Van alles wat, maar wel als mooi en evenwichtig geheel.
    4. Oud is het nieuwe nieuw: Oude en/of gerecyclede materialen dragen bij aan de nostalgische uitstraling van cottage gardens. Heeft je schutting een verweerdere look, maar is hij nog prima intact? Gewoon laten staan. Scoor wat antieke potten op de rommelmarkt voor op een bijzettafeltje, en het rustieke wordt in jouw cottage tuin weer helemaal hip.

    Inspiratie Cottage tuinmeubelen en beplanting

    Welke tuinmeubelen heb je nodig?

    Kies voor tuinmeubelen met een rustiekere uitstraling zoals een houten tuintafel en houten tuinbankjes. Zet hier mooie rieten tuinstoelen aan, en je eethoek is af. Ook de klassiekere vormen en materialen passen goed in een cottage tuin. Zo staat een metalen tuinbankje ook mooi tussen kleurrijke struiken en hoge klimplanten. Match een stoel-bank loungeset van hardhout met een verweerd metalen tuintafeltje van de antiekwinkel voor een fijne cottage zithoek. Voor een plekje waar je heerlijk in de zon kunt liggen met een goed boek, ga je voor een ligbed van hout, met een zacht tuinkussen. Ben je meer een schaduwliefhebber? Dan komt een parasol goed van pas in je tuin. 

    Welke beplanting heb je nodig?

    Zoals eerder genoemd staat de cottage tuinstijl in het teken van de weelderige bloemenpracht. Bloemenliefhebbers kunnen hier flink hun hart ophalen met bloemen zoals rozen, beeldkroon, viooltjes, nigella's, papavers, stokrozen en ridderspoor. Zet borders uit waar de planten rustig hun gang kunnen gaan. En wat dacht je van fruitboompjes? Bomen met appels, kersen, pruimen of vijgen passen ook prima in een kleinere tuin. Tover kleur op oude muren en hekjes door middel van klimplanten zoals kamperfoelie en clematis. Of kies voor een bramen- of frambozenstruik. Door de romantische sfeer die ontstaat wanneer alles bij elkaar komt in jouw cottage tuin, is wegzwijmelen gegarandeerd. En je hebt elke week een verse bos bloemen op tafel staan!

    Het creëren van jouw cottage garden

    Kies voor slingerende grindpaadjes of smalle paadjes van oude steentjes. Zo loop je heerlijk tussen alle borders aan weelderige bloemen door. Naast je karakteristieke tuinmeubelen voeg je nog meer karakter toe door middel van stenen ornamenten zoals fonteintjes en beelden. En af is jouw eigen romantische, Engelse cottage garden!

    Andere blogs

    Andere stijlen

    Shop meubelen voor jouw cottage garden

    Vers van de pers

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »