Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Sifra - Maandag 17 Februari 2024

    Arabische tuinstijl

    Rustgevende geluiden van stromend water, weelderig groen en intrigerende geometrische patronen: een opsomming die de Arabische tuinstijl kenmerkt. Een intrigerende en tijdloze stijl in de wereld van tuinontwerp die teruggaat tot eeuwenoude tradities en een diepe verbondenheid met de natuur weerspiegelt. Nieuwsgierig geworden? We lichten alle kenmerken van deze bijzondere tuinstijl toe.

    Kenmerken van de Arabische tuinstijl

    Samen vormen deze elementen een symfonie van natuurlijke pracht, waardoor tuinen transformeren tot betoverende retraites waar de zintuigen worden geprikkeld en de ziel tot rust komt.

    1. Water: Water is een essentieel element in de warme Arabische gebieden. Ook in onze Nederlandse tuinen brengen rustgevende klanken van kabbelende fonteinen, kletsende watervalletjes en serene vijvers een verfrissende dimensie van kalmte. 
    2. Aarde: Aarde staat voor de weelderige vegetatie en zorgvuldig geplaatste beplanting waardoor een gevoel van stabiliteit en groei ontstaat. 
    3. Lucht: Lucht wordt weerspiegeld in de open ruimtes, zwevende bloemen en vogelgezang. Pergola's, prieeltjes en doordachte plaatsing van zitgedeeltes creëren een gevoel van ruimtelijkheid en laten lucht en licht vrij stromen. 
    4. Vuur: Het element vuur wordt geïntegreerd in de tuin om warmte en sfeer toe te voegen. Vuur kan symbolisch aanwezig zijn in sfeervolle verlichting, warme kleuren en zelfs in decoratieve vuurelementen zoals vuurschalen. 
    5. Symmetrie: Een kenmerkend aspect van de Arabische tuinstijl is de doordachte toepassing van symmetrie. Geïnspireerd door eeuwenoude islamitische kunst en architectuur, omarmt de tuinontwerptraditie van het Midden-Oosten de perfecte balans van vormen en lijnen. Van met zorg geplaatste paden tot de verfijnde patronen in de bestrating en zelfs in de architectuur. Wat betreft tuinmeubelen kun je gaan voor symmetrie in bijvoorbeeld een uitgelijnde hoek loungeset
    6. Kleurenpalet: In de Arabische tuinstijl dompelt het kleurenpalet de buitenomgeving onder in een levendig spektakel van rijke, warme tonen die diepgeworteld zijn in de culturele tradities. Diepe tinten zoals smaragdgroen, saffraangeel, koningsblauw en terracotta vormen de kern van dit betoverende palet. Gouden accenten, geïnspireerd op de weelde van de Arabische architectuur, verrijken het kleurenschema en voegen een vleugje glamour toe. Makkelijkste is om deze kleuren toe te voegen door middel van accessoires zoals tuinkussens, maar dit kan ook in de vorm van tuinmeubelen, vloerkleden, plantenbakken en andere decoratieve elementen.

    Inspiratie Arabische kleuren kleurenpalet

    Welke tuinmeubelen heb je nodig?

    Bij een typische Arabische tuin passen bijvoorbeeld tuinmeubelen met mozaïekdetails in kleuren die overeenkomen met het traditionele Arabische kleurenpalet. Overweeg metaal en aluminium in tuintafels, tuinstoelen en loungesets, eventueel met gouden of bronzen accenten. Deze kleuren voegen een vleugje luxe toe, geïnspireerd op de verfijnde architectuur in Arabische ontwerpen.

    Wat betreft accessoires worden Marokkaanse elementen zoals kleurrijke sierkussens en zachte tapijten vaak geïntegreerd. Deze toevoegingen creëren niet alleen een comfortabele sfeer, maar dragen ook bij aan de betoverende, exotische en luxe esthetiek van de Arabische tuin. Breng de magische sfeer tot leven door gebruik te maken van decoratieve lantaarns of sfeerverlichting. Hangende lantaarns of lampen met oosterse ontwerpen kunnen een prachtige ambiance creëren.

    Voor een beschutte zithoek kun je denken aan een tuinpaviljoen die centraal in de tuin wordt geplaatst. Een typisch Arabisch tuinpaviljoen is aan alle zijden open, zorgvuldig ontworpen om vanuit elke hoek van de tuin te kunnen genieten. Uiteraard fungeren ze ook als beschutting tegen de intense zonnestralen. Zet hier je favoriete tuinset of heerlijke loungestoelen neer, en je Arabische zithoek is af!

    Inspiratie Arabische tuinmeubelen en producten

    Welke beplanting heb je nodig?

    Passend bij de Arabische tuinstijl zijn fruitbomen en exotische planten, kleurrijke bloemen en groenblijvende struiken. Bloeiende planten zoals rozen, bougainvillea en jasmijn voegen intense rood- en roze nuances toe, terwijl het bladerdak van palmbomen en cipressen zorgt voor een weelderig groen contrast. Kies voor fruitbomen met granaatappels en citroenen en planten met aromatische kruiden zoals lavendel en munt om het geheel af te maken. Symmetrisch geplaatste plantbedden, vaak omlijst door kleurrijke tegels of kiezels, accentueren de geometrische esthetiek van de tuin.

    Het creëren van jouw Arabische tuin

    Voor bodembedekking, bestrating en andere elementen kun je zoals genoemd gebruik maken van gedetailleerde mozaïeken, geometrische patronen en levendige kleurenschema's die een visuele symfonie vormen in de tuinen. Kenmerkend zijn ook de traditionele Marokkaanse tegels, bekend als 'zellige', die vaak worden gebruikt om fonteinen, paden en muren te verfraaien. Daarnaast worden vaak pergola's en sierlijke smeedijzeren elementen toegevoegd om een vleugje elegantie en romantiek te geven aan de Arabische tuinen. Aan de hand van deze tips maak jij van je tuin in een handomdraai een warm, weelderig en rustig Arabische paradijs.

    Inspiratie Arabische materialen en beplanting

    Andere blogs

    Andere stijlen

    Shop meubelen voor jouw Arabische tuin

    Vers van de pers

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »